dilluns, 1 d’abril del 2013

La lliure elecció de metge i hospital posada en dubte pel nou conseller Sr. Llombart .




El nou conseller de Sanitat, Sr. Llombart, ho te difícil si pensa que pot restringir més els drets del usuaris de la Sanitat Pública. La nova ocurrència del responsable polític complicarà més encara el dret dels usuaris en la elecció de metge i hospital.

El Sr. conseller desconeix que, per dur a cap aquesta nova idea, ha de botar-se al menys la Llei General de Sanitat (article 10.13: dret a elegir metge ; 15.1 ;15.2 i 27.9 de segona opinió) i dos lleis aprovades pel propi Consell de la Generalitat Valenciana, la Llei 1/2003 de Drets i informació al pacient, que arreplega al seu article 3 el dret de tots els pacients de la Comunitat Valenciana a elegir metge/pediatra i especialista; i el Decret 37/2006 del Consell pel que es regula la lliure elecció de metge i centre en l’àmbit de la Comunitat Valenciana.

Però la realitat és una altra i tota aquesta regulació normativa que, en teoria, defensa la lliure elecció de metge i hospital, en la pràctica es veu entrebancada per la competència entre hospitals (i més si són de gestió privada com el d’Alzira) i la desmesura dels gestors econòmics per no perdre diners o clients (com els agrada anomenar als usuaris de la sanitat).


Resulta contradictori que el conseller limite la capacitat de lliure elecció als usuaris de la Sanitat blica i per altra part, que l’hospital puga atendre als usuaris de les distintes companyes asseguradores per la via privada, sense filtres.

Per altra banda, aquesta proposta d’estalvi i limitació dels drets, que en el cas d’Alzira suposa al voltant de 20 milions d’euros a l'any, posa en tela de judici la gestió dels gerents per la competència deslleial front a altres hospitals. I posa també en un compromís als comissionats dels hospitals de gestió privada (cada vegada més nombrosos). Però, sobre tot, limita als usuaris a elegir, com els permet la llei, l’hospital que desitgen.

Veritablement, és un calvari demanar ser atès en qualsevol altre hospital, fora del Departament: les traves, les dificultats i les normes internes provoquen que, en la realitat, no siga una possibilitat massa factible.

Malgrat tot, des de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Públic de La Ribera animem als usuaris de la sanitat a fer un ús responsable i exigir, si així ho desitgen, la lliure elecció efectiva de metge i hospital. Perquè la salut de les persones, la relació entre metge i pacient i la confiança en el sistema sanitari no pot definir-se únicament en termes d'interessos polítics, econòmics i empresarials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada