dimecres, 17 d’abril del 2013

La inoperància del Consell de Salut del Departament deixa la solució del problema de l’aigua a la Ribera en un voluntarisme més o menys possibilista.



EL CONSELL DE SALUT NO ASSUMEIX LA SEUA RESPONSABILITAT
 
La darrera reunió del Consell de Salut del Departament ha tingut un resultat defraudant quant al punt de l'ordre del dia que tractava de la problemàtica de l'aigua potable. Tota la informació subministrada pel director de Salut Pública ja estava present als mitjans de comunicació dies o setmanes abans d’aquesta reunió.
Els veïns i veïnes de la Ribera s’esperaven i, sense dubte, es mereixien alguna cosa més que deixar en mans del voluntarisme de l’ Administració instal·lar sistemes de depuració. La Generalitat Valenciana, responsable última de la salubritat de l’aigua de consum humà, no ha sigut capaç d’enviar a cap persona de la Conselleria amb capacitat de decisió i ha deixat en mans d’un tècnic la responsabilitat de donar unes explicacions que ja eren ben sabudes. 

El tema de l’aigua potable és molt important y hauria d’haver donat explicacions algun alt responsable polítics, com el Director General de l’Aigua, Sr. José Alberto Comos, o el Vicepresident del Consell el Sr. José Ciscar. Però, una vegada més, no han donat la cara i hagut de ser el Sr. Rosendo Sanz, Director de Salut Pública del Departament, el qui, sense ser especialista ni responsable del tema, ha explicat el que ja sabíem. I sense afegir cap compromís ni alternativa viable per resoldre el problema a curt termini. Estem on estàvem

El Consell de Salut, òrgan de participació de la comunitat en la Sanitat del Departament, sense capacitat de decisió i controlat per la majoria del PP, ha perdut l’ocasió de plantejar directament al Consell la urgència en resoldre el problema de l’aigua, un problema que el PP no ha solucionat en 18 anys de govern.

COM AFECTA L'AIGUA QUE HEM BEGUT A LA SALUT?

 D’altra banda, a la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública ens preocupa que no es plantege des d’aquest órgan de participació la necessitat de cap estudi de la repercussió en la salut dels veïns el consum durant tants anys dels herbicides i dels excessos de nitrats en l’aigua. Volem saber quins efectes té en el cos humà l’herbicida (terbumetona-desetil) detectat en l’aigua de consum humà en Alzira , Corbera, Carcaixent i altres poblacions de la comarca. I si la seua associació als nitrats i altres pesticides incrementa el risc de la salut de les persones. També volem saber si hi ha estudis que relacionen l’augment de càncer o algun tipus de malformacions amb aquest tipus d’herbicides i la incidència de neoplàsies en comparació amb altres comarques. I si no hi ha estudis, que comencen a fer-se.

Es una autèntica falta de sensibilitat i una irresponsabilitat no actuar per donar solucions a un problema d’importància capital. L’aigua potable, que va ser en el seu dia una fita en el progrés per a la societat i va permetre la desaparició de malalties com el còlera o les gastroenteritis, ara torna a ser un focus de problemes de salut publica, per desídia del Consell.
El ciutadà que paga mensualment els impostos en el rebut de l’aigua (que entre Ajuntament, IVA, clavegueram i cànon de sanejament de la Generalitat, signifiquen més del 50% del rebut domèstic) veu com l’Administració, desprès d’embutxacar-se els diners, no posa remei per tal que els veïns no continuem consumint aigua amb substàncies perilloses. Estem pagant per un producte nociu per a la salut. Per molt menys, a altres empreses distribuïdores d’aliments els han retirat els productes del mercat. 

Ens calen ja unes mesures ràpides i eficaces que tornen a donar-nos una aigua potable, però també ens cal una bona informació del que ha passat i una investigació i depuració de responsabilitats d’aquells que haurien de cuidar per la nostra salut i és ben clar que no ho fan.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada